Soili Hämäläisen blogi

Pälkäne

Pälkäneen kirjapiirin

...toiminta alkoi kesäisen Kirjateltan tiimoilta vuonna 1999 syksyllä. Osa jäsenistä on ollut mukana alusta asti, vuosien varrella tulee aina jokunen uusi. Jäsenet ovat suurelta osin eläkkeellä, mutta mukana on myös työssäkäyviä, joita nyt viisi jäsenistä. Tällä hetkellä jäsenistä kaksi on miestä ja loput naisia. Aktiivisia piiriläisiä on yhteensä 15. Kirjapiiri kokoontuu noin kerran kuussa Pälkäneen kirjastossa. Luetaan yhteinen teos, jota käsitellään n. 1 ½ tuntia. 17.11 oli käsittelyssä Sofi Oksanen; Stalinin lehmät. 28.10 Ilari Nummi kertoi Lassi Nummen tuotannosta, 2.-4.10. Viron kulttuurin ja kirjallisuuden kurssi (10 tuntia), opettajana lehtori Maia Väkram ystäväpiiristä. 22.9. Riikka Ala-Harja; Tom Tom Tom ja Maata meren alla –teokset olivat käsittelyssä 23.8. Kirjateltassa kirjailijat Mari Mörö ja Tittamari Marttinen puhuivat aiheesta Melkein kaikki itää. 16.-18.6 oli kesäretki Viroon ystäväpiirin luo.

Yhteisöllisyys ja yhteisten kokemusten jakaminen ja keskustelu on tärkeää. Samoin tärkeitä ovat monenlaiset muut yhteishankkeet mm. Ystäväkirjapiiri Tallinnan Nõmmella, jonka kanssa monenlaista kulttuurivaihtoa vuosittain. Paljon mahtuu toimintaamme hienoja asioita ja elämyksiä, kuten myös kesäinen kirjateltta Pälkäne-viikolla, kirjailijavierailut ym.

Piirin vetäjä on FM Kaija Turunen, Pälkäneen nuoriso-kulttuurisihteeri, p.(03)5791235 tai 040 528 3466


Pulinakirjasto

Pälkäneellä on kokoontunut syksystä 2008 lukupiiri nimeltään Pulinakirjasto. Lukemiskokemusten jakamiseen liittyvä pulinakulttuuri vetäjän tuttavapiirissä innosti aloittamaan. - Tervetuloa kirjojen lukijat ja lukemisen aloittamista harkitsevat – piiri on siis avoin aivan kaikille. Suurin osa porukasta varsin paljon lukevia.

”Toisten kuunteleminen on yhtä arvokasta kuin pälättäminen – näissä tapaamisissa on lupa istua aivan hiljaakin” – tämä on osoittautunut hyväksi asiaksi, monet tulijat nauttivat siitä, kun voivat luottaa tähän annettuun lupaukseen. Pulinakirjasto kokoontuu joka kuukauden 1. keskiviikko 17.30 -18.30 tai kauemmin. Esillä on vetäjän tai jonkun toisen valmistelema aihe, esimerkiksi elämäkerrat. Niistä puhutaan ja kokemuksia vertaillaan. Pulinakirjastossa tulee aina esiin myös runsaasti vapaasti poukkivaa kirjavinkkailua, jossa pulinointia luotsaa vetäjä. -Tarkoitus on häivyttää vetäjän merkitystä, synnyttää niin runsasta ja sähäkkää pulinaa, että vetäjää tarvitaan lähinnä puheenvuorojen jakajaksi. Toiminnassa tärkeätä on rentous, epäakateemisuus, kirjallisuuden eri genrejen tasa-arvoisuus. Kirjavinkkailun hedelmät ovat myös antoisia itse kullekin – Pälkäneen kirjaston uutuushyllyn tosi hyvästä tarjonnasta on mukava keskustella.

Piirin vetäjä on Seija Holma, p.050 330 2070, 03 2178 269 seija.holma(at)ttt-teatteri.fi