Soili Hämäläisen blogi

Espoo

Kirjapiiri

Espoossa on kokoontunut lukupiiri 21.5.2003 alkaen, joka puhuttelee itseään kirjapiiriksi, muuta nimeä ei ole vielä keksitty. Toiminta alkoi kolmen pitkäaikaisen ystävän kesken; jotka tunsivat toisensa Turun yliopistolta, jossa olivat aloittaneet opinnot ruotsin laitoksella vuonna 1992. Mutkien kautta kaikki kolme ystävystä ovat päätyneet Espooseen ryhtyneet kieltenopettajaksi. Ensimmäiset puoli vuotta tapaamiset olivat lähinnä päiväsaikaan jäsenten kodeissa luona, koska kahdella osallistujalla oli pienet vauvat. Myöhemmin kirjapiiri alkoi tavata lähinnä Ison Omenan kahviloissa. - Me olemme olleet hyvin avoimia ja toivottaneet kaikki kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneet ystävämme / työkaverimme mukaan, joilla myös sattuu olemaan vähän ylimääräistä aikaa, vaikka aika tuntuu olevan kiireisillä espoolaisilla akateemisilla, uraa tekevillä äideillä kortilla. Kiinnostuneita osallistujaehdokkaita olisi enemmänkin, mutta käytännössä he eivät onnistu pääsemään paikalle.

Kokoonpano on muuttunut vuosien varrella. Siitä on eronnut ainoastaan kaksi naista paikkakunnalta muuton vuoksi. Lisää jäseniä on tullut, ystäviä ja työkavereita. Nyt jäseniä on 9. - Ideaali on, että kirjapiirimme on aika iso, sillä silloin saamme treffit aikaan, vaikka noin puolet olisivatkin poissa. Olemme samalla kartoittaneet Espoon eri ravintoloita ja kahviloita. Olemme yhden ainokaisen kerran tavanneet Helsingissä: kirjapiirimme 1-vuotisjuhlien merkeissä kävimme syömässä Maithaissa. Olemme käyneet Omenan kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi Peshawarissa, Curry Palacessa, Basessa, Cafe Merenneidossa, Haukilahden paviljongissa, Tapiolan Stokkan kahviloissa, mutta olemme todenneet, että yksinkertaisinta on käydä Omenassa – yhteisessä olohuoneessamme – jossa lapset saa kätevästi hoidatettua lastenhuoneessa – Lastenpisteessä.

- Edelleen tapaamme Espoossa ja kartoitamme kivoja kahviloita ja ravintoloita, joita - ihme kyllä – on vielä ollut kartoittamatta. Uusia kohteita on ollut Sello Rexin italialainen La Fermata, Hotelli Meripuiston iltaravintola Aalto, Ravintola Ranta Otaniemessä. Siinä missä eräänä talvena suosikkipaikka on ollut kauppakeskus Iso Omena, niin viime talvena se oli Tapiolan Stokkan kahvila-ravintola Tempo. Yhden kerran olemme olleet yhden jäsenen kotona, mutta se oli poikkeustapaus, hänellä oli silloin pienet koiravauvat, joita ei voinut jättää yksin kotiin.

- Tyypillistä kirjapiirillemme on, että harvoin kaikki ovat lukeneet kirjaa loppuun, mutta silti tullaan tapaamiseen, jos vain suinkin kyetään. Olemme kirjapiirimme päiväkirjan etulehdelle liittäneetkin Viivi ja Wagner –sarjakuvan, jossa Wager toteaa: ”Saan lyhennettyjä kirjallisuusklassikoita tekstiviesteinä kännykkään. Lukaisin juuri ”Anna Kareninan”. Siinä oli kolme riviä. Kas, ”Odysseia”. Aijai, _viisi_ riviä! Taitaa jäädä kesken.” Koska meitä on yhdistänyt muukin kuin vain yhteisesti luetut kirjat, ei kirjat ja kirjakeskustelut ole ainoa syy tulla treffeille. Olemme pyrkineet tapaamaan kerran kuussa.

- Kirjojen suhteen meillä ei ole systemaattista järjestelmää esimerkiksi siitä, kenen vuoro on valita kirja, vaan annamme vuoron näppituntumalla ja toisaalta saatamme myös yhdessä keskustella siitä, mitä seuraavaksi luemme. Ihan uusia kirjoja emme ole kirjaston pitkien jonojen vuoksi ottaneet. Itse suosin suomalaista: esimerkiksi Auringon asema, Sinun lapsesi eivät ole sinun, Nurinkurin, Canal Grande, Rakasta minut, Nopolan hämäläistrilogiat. Toinen jäsen suosii sitä, mitä hänellä on kotona kirjahyllyssään kirja-alennusmyynneistä hamstrattua tai ulkomaanmatkoilta ostettua ja mikä usein on ruotsinkielisiä/skandinaavisia tai englanninkielisiä alkuperältään kuten esimerkiksi teokset Populäärimusiikkia vittulajänkältä, Dinan kirja, Z-rakkaustarina, Kultainen kompassi, Brick Lane. Muut jäsenet sitten ehdottelevat muunlaisia kirjoja. Yhden tietokirjankin olemme lukeneet: Päivä naisten paratiisissa, mutta muutoin olemme pitäytyneet romaaneissa.

- Lukemistamme kirjoista olemme käyneet katsomassa teatterissa yhdessä Poluläärimusiikkia vittulajänkältä, Alkemistin, Arno Kotron Musta morsian & sanovat sitä rakkaudeksi, ja leffassa Da Vinci –koodin ja Parfyymin, telkkarista taisimme katsoa Juoksuhaudantien.

Kirjapiirissä tärkeätä on tavata ystäviä, tutustua uusiin ihmisiin, keskustella kirjoista, kirjallisuudesta ja ylipäätään keskustella asioista.

Piirin vetäjä on Sirpa Kajarinne,
sirpa.kajarinne(at)kolumbus.fi, p.040 528 7173

Espoon Keskustan Lukupiiri

Voisimmeko tavata säännöllisesti uuden yhdessä ehdotetun kirjan tuoman lukukokemuksen kanssa? Voisiko olla ensimmäinen kirja... Ehdota sinä. Minä kokoan kyllä meidät yhteen.

Yhteyshenkilö: Irma Soini

irma.t.soini(at)gmail.com, p. 040 7070 705