Soili Hämäläisen blogi

Miten lukupiiri pelastetaan?

Torstai 20.10.2011 klo 9:38 - Soili Hämäläinen


Jari Tervo: Minun sukuni tarina
Jack London: Rautakorko
Aino Kallas: Sudenmorsian
Peter Høeg: Nainen ja apina
Viktor Pelevin: Viides maailmanvalta: Yli-ihmisen tarina
Selma Lagerlöf: Gösta Berlingin taru 1-2
Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka

Tällaiselta näyttää Tampereen Tesoman kirjaston lukupiirin lista tänä syksynä. Tiistaina 18.10.  ollaan puolivälissä kun kello 18 aletaan käsitellä naisen ja apinan hämmentävää seikkailua.

Lukupiirin tapaamisissa keskustellaan poikkeuksetta kiihkeästi. Jokainen kirja tuntuu ulottavan lonkeronsa juuri tähän päivään, juuri meidän elämäämme. Paikalle tullaan innokkaina ja poistutaan henkevässä mielialassa.

Siksipä olenkin päättänyt pelastaa tämän lukupiirin. Me nimittäin tarvitsemme pelastamista. Koska meitä on vain kuusi opettaja mukaan laskettuna, uhkaa meitä nyt sääntöjen mukainen lakkautus.

Tesoman kirjaston lukupiiri on Tampereen työväenopiston ja kaupunginkirjaston yhteinen hanke, missä opisto maksaa ohjaajan palkan ja kirjasto tarjoaa tilat. Kansalaisopistojen normaalien toimintaperiaatteiden mukaisesti osallistujat maksavat kurssimaksun, joka on syksyn seitsemältä kerralta (14 oppituntia) yhteensä 28 euroa.

Kansalaisopistojen ryhmäminimi on yleensä seitsemän osallistujaa. Mutta Tesoman kirjastoon on löytänyt vain viisi. Ja jos kevätlukukaudella ei tule kahta lisää, ei Tesoman kirjastossa ole enää lukupiiriä.

Miten lukupiiri pelastetaan? Ensin kuvittelin, että kyllähän meidät kirjaston nettisivuilta löydetään. Ehkä löydettäisiinkin, jos sinne päästäisiin. Kirjasto nimittäin mainostaa vain ilmaisia palveluja.

Sitten ajattelin, että lukupiiri on hyvä jutunaihe kaupunkilehteen. Tampereella ilmestyy kolme kaupunkilehteä, Tamperelainen, Tori ja Pirkanmaan Sanomat. Niistä ei yksikään halua kirjoittaa lukevista ihmisistä, ainakaan eivät vastanneet sähköpostiini.

Tesomalla ilmestyy kaupunginosalehti, Länsikontu. Sieltä minulle vastattiin, mutta loppuvuoden numeron  ilmestyminen on epävarmaa.

Tesomalla on myös kaupunginosayhdistys Tesoma-seura, ja sen Facebook -sivuille sentään päästiin. Facebookin kävijöistä ei ole tietoa, mutta Tesoma-seuran sivuilla on noin 1000 kävijää vuodessa. Lukupiiri ei tarvitse enempää kuin kaksi kirjallisuuden harrastajaa lisää tulevaisuuden turvaamiseksi. Toisaalta: tervetuloa vaikka kaksitoista tai kaksikymmentä!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini