Soili Hämäläisen blogi

Lukuvinkkejä omalla kotisohvalla

piki.jpg

Moni kirjojen ystävä käyttää kirjaston verkkopalveluja. Lainojen uusimisen ja varausten lisäksi verkkokirjastoista löytää runsaasti aineistovinkkejä ajankohtaisista aiheista.

Pirkanmaan alueen PIKI-verkkokirjaston sisältösivuilla on omat osionsa aikuisille, lapsille ja nuorille. Sivut päivittyvät tiuhaan ja juttujen uudelleen löytäminen voi välillä olla haasteellista. Hakutoimintoa sisältösivuilla ei toistaiseksi ole. Paras siis kirjoittaa muistiin löytämänsä kiinnostavat löydöt.

Aikuisten Lue, katso, kuuntele -sivuilla on kymmenkunta alasivua täynnä kiinnostavia juttuja. Syksy on kirjallisuuspalkintojen kulta-aikaa ja Ehdokkaita ja palkittuja -sivulla esitellään syksyn kuumat ja ajankohtaiset lukuvinkit: Finlandiat, esikoisehdokkaat ja paljon muuta Bookerista Puupäähän. Mitä lainaisin -sivun teemana ovat marraskuussa seitsemän kuolemansyntiä, esittelyssä on niin ylpeyttä, vihaa, ahneutta, kateutta, ylensyöntiä, laiskuutta kuin himoakin. Kiinnostavia näkökulmia uudenlaisin kytköksin.

Uutuuksia -sivu jää hiukan sekavaksi koosteeksi kaikenlaista. Parhaiten itseään kiinnostavia uutuuksia löytää verkkokirjaston tarkennetulla haulla. Hakuja voi rajata esimerkiksi ajalla, tekijällä, aiheella ja aineistolajilla.

Omalla alasivullaan ovat e-kirjat, niitä löytyy PIKIstä useita satoja. Laina-ajat vaihtelevat, kaunokirjallisuudella se on kaksi viikkoa, tietokirjoilla on viikon ja Long Play -artikkeleilla sekä hakuteoksilla yhden päivän. Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan umpeuduttua. E-kirjoja varten on ladattava oma lukuohjelma. Long Play -artikkelit ovat osoittautuneet erityisen suosituiksi: ne ovat käytännössä lainassa koko ajan. Jokainen teos voi olla lainassa vain yhdellä asiakkaalla kerrallaan, joten välillä on odotettava vuoroaan. E-kirjojen varaaminen ei ole mahdollista, joten kokoelmaa on käytävä selaamassa usein, jos odottaa kiinnostavaa aineistoa luettavakseen.

Leffavinkkejä, asiakkaiden lukusuosituksia, kotiseutukirjallisuutta, aarteita ja helmiä, aihepiirisuosituksia  - sivut pursuilevat  kiinnostavia ja ajankohtaisia aiheita. Kirjoittajia sivuilla on paljon, joten jutut ja vinkit ovat myös keskenään hyvin erilaisia. Kirjahetket puolestaan nostavat esiin syksyn teemana olleet kirjallisuusesittelyt aiheenaan miehet ja naiset.

Erityisen herkullinen sivu on Jos pidät tästä, niin...  Kaipaatko luettavaa, joka sopisi Downton Abbeyn henkeen tai Harry Potterien seuraajaksi? Sivulta löytyy jo lähes parikymmentä huolella mietittyä suosituslistaa. Lokakuun Mielikirjapäivän kunniaksi Aarteita ja helmiä -osiossa esiteltiin tunnettujen pirkanmaalaisten omat suosikkikirjat.

Lue, katso, kuuntele päättyy Kohtaamisia-palstaan, jonka haastatteluissa kysytään monenlaisten henkilöiden kuulumisia, kirjastollisesta näkökulmasta tietenkin.

Kaikenikäisten kannattaa tutustua myös  lasten ja nuorten aineistovinkkeihin. Verkkokirjaston sivuja ollaan parhaillaan uudistamassa, mielenkiintoista nähdä mitä uutta muutos tuo tullessaan.

Mervi Hietanen (18.11.2013)