Soili Hämäläisen blogi

Rivien välissä - kirjablogikirja avaa blogien maailman

Voiko kirjallisuuden alati uusiutuvista nettisisällöistä kirjoittaa paperille painetun kirjan, jolla on aidosti uutta sanottavaa? Lumiomena-blogin Katja Jalkanen  ja Kirjainten virrassa -blogin Hanna Pudas ovat kirjoittaneet teoksen Rivien välissä (Avain, 2013), joka kertoo ajankohtaista tietoa kirjablogien maailmasta. Tartuin kirjaan hiukan skeptisenä: onko taas tuotettu kirjamarkkinoille nopeasti vanheneva kirjanen, jonka perimmäisenä tarkoituksena on kerätä muutama ropo ja sen jälkeen unohtua tai vaatia jatkuvia päivitettyjä painoksia vuoden parin välein?

Yllätyin kirjablogikirjasta positiivisesti. Kirja ei  vanhene hetkessä tai jää pelkäksi nykyblogien listaukseksi.  Sen sisältö on taiten mietitty ja valottaa blogi-ilmiötä kiinnostavalla tavalla. Tässä päästään oikeasti pintaa syvemmälle, vaikka teksti kulkee kepeästi ja on nopealukuista.

Hanna Pudas ja Katja Jalkanen taustoittivat ilmiötä tekemällä kyselyn bloggaajille, blogia pitäville kirjailijoille ja haastattelemalla kustantamojen henkilökuntaa. Kaikki haastateltavat pitivät blogien kirja-arvioita tärkeinä lukijoille, kirjailijoille ja kustantajille. Teos pohtii kiinnostavalla tavalla blogien merkitystä ja suhdetta kirjallisuuden muihin toimijoihin. Kirjallinen kenttä on muutoksessa: esimerkiksi päivälehdissä kirjallisuuskritiikkien määrä on pienentynyt, jolloin blogien merkitys uudemman kirjallisuuden esiin nostajana on entistä tärkeämpää. Kriitikoita bloggaajat eivät silti ole: he tarttuvat vain sellaisiin kirjoihin, jotka haluavat lukea. Kirjallisuusblogien lukijat ja kirjoittajat ovat kaikki samalla asialla. Kirjallisuus ja lukeminen ovat yhdistävät tekijät, olivat ihmisten taustat muuten millaiset hyvänsä.

Teoksessa käydään läpi kirjablogien syntyä ja historiaa. Vanhimmat blogit ovat Suomessakin yli 10 vuotta vanhoja. Useat niistä olivat alkujaan säännöllisesti päivittyviä kirjallisuusaiheisia kotisivuja. Kirjallisuusblogien määrä on kasvanut vauhdikkaasti 2010-luvun kuluessa, eikä niiden tarkkaa määrää tiedä kukaan.

Osa blogeista käsittelee pelkästään kirjoja, mutta joissakin kirjoitetaan laajasti kaikesta aiheeseen liittyvästä, kuten tekijänoikeusasioista sekä erilaisista kirjaformaateista ja lukulaitteista. Bloginpitäjät järjestävät ja osallistuvat monenlaisiin tempauksiin. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea kirjablogissa voi käsitellä.

Kirja sopii mainiosti tuleville bloggaajille, jotka haaveilevat omasta sivustosta ja vielä miettivät millaisen blogistaan tekisivät. Osan kirjan teemoista käsittelee yleisellä tasolla kaikkeen bloggaamiseen liittyviä ilmiöitä. Jotkut blogeista päivittyvät tiuhaan, osa elää säästöliekillä.  Mitä useammin blogi päivittyy, sitä yhteisöllisemmäksi se muuttuu. Lukijat sitoutuvat tiheään julkaisutahtiin ja kommentoivat aktiivisesti itselleen tärkeitä blogeja. On kiinnostavaa pohtia sitä, mikä liittyy blogien aiheisiin, mikä bloggaamiseen itseensä.
 
Kirjan jokaisen luvun lopussa on linkkejä lukijalle, joka haluaa syventää aiheen käsiteltyä. Hyviä blogeja etsivälle teos antaa vaihtoehtoja siihen, mistä löytää parhaat portaalit kattavaan valikoimaan blogeja.

Suomessa kirjablogit voivat hyvin: nettiliittymiä on paljon ja suomalaiset lukevat edelleen innokkaasti. Kotimaisuus on lukijoille tärkeää: blogeja luetaan omalla kielellä, vain harva seuraa ulkomaisia kirjablogeja. Oman maan kirjallisuus ja käännöskirjallisuus ovat pääosassa.

Kirjablogit näkyvät ja kuuluvat. Vuonna 2011 viidelle kirjablogistille annettiin Rakkaudesta kirjaan -palkinto Helsingin kirjamessuilla. Muutaman viikon päästä alkavilla vuoden 2013  messuilla on lukupiireihin liittyvää ohjelmaa, joka on kytketty  kirjablogeihin:  jokaisena messupäivänä lukupiireillään tietystä teoksesta ja mukana on aina joku kirjabloggaaja. Tapahtumaan kannattaa valmistautua etukäteen lukemalla käsiteltävä kirja ja ilmoittautumalla mukaan. Osallistujien toivotaan osallistuvan keskusteluihin. Lukupiiriläiset tuntien tuo toive on helppo täyttää.

Mervi Hietanen (11.10.2013)