Soili Hämäläisen blogi

Hengen avantouintia

Lukupiiriläiset kokoontuivat neljättä kertaa yhteiseen tapaamiseen Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa. Kirsti Mäkinen, Suvi Ahola ja Annukka Airaksinen johdattelivat kuulijoita yhdessälukemisen maailmaan Sylvään auditoriossa 29.6.2013.

hesse.jpg

“Usein meistä tuntuu, että tapaamisen jälkeen emme enää ole samoja ihmisiä kuin tapaamiseen tullessamme.”

Lukupiirejä on monenlaisia. Ammattikirjallisuuteen keskittyviä, kurinalaisia, asiallisia, mutta myös iloisia, rönsyileviä, kepeän kirjallisuuden piirejä. Monia edellisten välimuotoja tietenkin löytyy ja kaikille on paikkansa. Useissa lukupiireissä keskustellaan laajasti, syödään ja juodaan hyvin, nautitaan hyvästä seurasta ja kirjoista. Joskus jopa riidellään ja ollaan kiihkeästi erimielisiä.

Suvi Aholan väitöskirja lukupiireistä hyväksyttiin helmikuussa 2013. Väitöskirjasta on ilmestynyt mielenkiintoinen Lukupiirien aika -teos (Avain), jossa kerrotaan lukupiirien taustoista, historiasta ja tämän hetken tilasta. Enemmistönä nykylukupiireissä kokoontuvat koulutetut vanhemmat naiset: ei riitä, että on tottunut lukemaan, lukupiirissä pitää osata myös keskustella lukemastaan.

Lukupiiri koetaan sivistäväksi ja rakentavaksi harrastukseksi. Hauskuuden ja viihtymisen lisäksi siitä on hyötyä: osallistujat lukevat haastavampia teoksia kuin lukisivat ilman lukupiiriä.

Yhteisissä keskusteluissa kirjoja arvostellaan, analysoidaan ja peilataan omaan elämään. Tapaamisissa rönsyillään helposti ohi kirjan, ja tämä juuri on usein tapaamisten parhasta ja antoisinta antia.

Suvi Ahola kertoi kokoavansa uutta teosta lukupiireistä. Lukupiirien illat tulee kertomaan lukupiirien monenkirjavista toteutustavoista ja antaa varmasti ideoita aloitteleville lukupiiriläisille. Omia lukupiirivastauksia, vinkkejä ja muuta aiheeseen liittyvää voi lähettää osoitteeseen skahola(at)gmail.com.

ammatit.jpg

Lukupiiritapaamisessa keskusteltiin kirjojen lyhyestä elinkaaresta. Vanhan kirjallisuuden päivien teltoista moni löysi muutamaa vuotta vanhempia kirja-aarteita itselleen. Myös kirjastoista puhuttiin. Monet kirjastot tarjoavat lukupiireille kokoontumistiloja ja vinkkaavat luettavaa. Lukupiiriläisten kannattaa kysyä lukusuosituksia kirjastosta. Esimerkiksi arabikeväästä kiinnostunut lukupiiri oli löytänyt kirjaston kautta paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. 

Annukka Airaksinen kertoi omasta lukupiiristään. Opettajataustaiset Kulturellit Ellit ovat kokoontuneet Kuopiossa jo vuodesta 1990. He ovat julkaisseet jopa oman juhlajulkaisun lukemistaan teoksista, muusta toiminnastaan ja parhaimmista resepteistään.

teltta.jpg

Ihanaa elämää kirjojen äärellä!

polva.jpg

Mervi Hietanen (8.7.2013)