Soili Hämäläisen blogi

Sinulle on postia: perusta sähköpostilukupiiri

Asuvatko lukevaiset ystäväsi etäällä? Etkö ehdi osallistua tiettyyn aikaan kokoontuvaan lukupiiriin? Sähköpostilukupiiri sopii niille, jotka haluavat jakaa lukukokemuksensa toisten kanssa, mutta eivät pääse paikan päälle yhtä aikaa.

Tuttuni kertoi omasta sähköpostilukupiiristään. Se koostuu 5-6 lukuintoisesta ympäri Suomen. Muutamat eri paikkakunnilla asuvat ystävykset harmittelivat keskenään, kuinka olisi hauskaa perustaa yhteinen lukupiiri, mutta etäisyydet ja muut kiireet tuntuivat liian suurelta esteeltä. Sähköpostilukupiiriä on nyt kokeiltu vajaan vuoden verran ja se on toiminut hyvin.

Jokainen ystävyksistä sai ehdottaa lukupiiriin jotakin toista tuttavaansa, joten piiriin saatiin mukaan yhteensä kourallinen lukijoita. Kaikki lukupiiriläiset eivät siis ennalta tunteneet toisiaan, mutta jokainen tunsi kuitenkin jonkun mukanaolijoista. Uusien tuttavuuksien myötä lukupiiriin saatiin mukaan erilaisia kirjallisia makuja ja monenlaista luettavaa.

Lukeminen ja osallistuminen ovat samankaltaisia kuin fyysisestikin kokoontuvissa lukupiireissä. Jokainen piiriläinen valitsee vuorollaan luettavan kirjan ja lukuaikaa on kuukausi. Kuukauden kuluttua, sovittuun päivään mennessä, valitsija kirjoittaa oman näkemyksensä kirjasta ja lähettää sen muille piiriläisille. On sovittu, että kaikki lähettävät vastaustekstinsä samoihin aikoihin ja muiden tekstejä ei saa lukea, ennen kuin omansa on lähettänyt.

Piiri on toiminut hyvin ja keskusteluviestejä on vaihdettu vilkkaasti. Sähköpostilukupiiriläiset nauttivat lukemisen lisäksi kirjoittamisesta. Kaikkien lukutottumukset ovat saaneet uusia ulottuvuuksia, kun on luettu eritaustaisten piiriläisten kirjavalintoja.

kuva12.jpg

Mervi Hietanen (19.6.2013)