Soili Hämäläisen blogi

Lue niin paljon kuin jaksat: Spotifyn kaltainen englantilainen e-kirjasto saapuu syksyllä

Englantilainen kirjakauppa Waterstones on tuomassa syksyllä markkinoille oman palvelunsa  e-kirjojen lukijoille. Ruotsalainen Spotify on monelle musiikinkuuntelijalle tuttu: kuukausimaksua vastaan saat kuunnella valtavaa musiikkivalikoimaa rajoituksetta. Waterstonesin Read Petite palvelu keskittyy novelleihin ja lyhytproosaan.

Maailmalla e-kirjat valtaavat alaa perinteisiltä paperikirjoilta. Wired-lehden jutun mukaan suuri  kirjamyyjä  Kobo kertoo e-kirjamyynnin jopa kolminkertaistuneen lyhyessä ajassa. Amazonin Kindle-lukulaitteen tarkat myyntiluvut ovat liikesalaisuus, mutta se on säilyttänyt asemansa suosituimpana lukulaitteena, ja Amazonin myyntiluvut kasvavat myös edelleen kovaa vauhtia.

Englanninkielisessä maailmassa kirjastojen alkaa olla hankalaa voittaa kirjakauppojen joustavia ja suuria valikoimia. Meilläkin on saatu suomenkielisiä e-kirjoja kauppoihin ja kirjastoihin, mutta ainakin tällä hetkellä kirjastojen valikoimat ovat suppeita. Kirjojen saatavuutta niin Suomessa kuin muuallakin hankaloittaa se, että kirjaston e-kirja on samalla tavoin yksilöllinen kappale kuin paperikirja: se voi olla lainassa vain yhdellä asiakkaalla kerrallaan.

Maailmalla Amazon tarjoaa ykkösasiakkailleen myös kirjastopalveluita, eikä sen tarvitse miettiä kappaleiden lisenssioikeuksia. Jättikaupalle e-kirjojen yhtäaikainen lainaaminen ei ole mikään ongelma, niitä riittää samanaikaisesti luettavaksi kaikille halukkaille.

Waterstonesin Read Petite tarjoaa syksystä alkaen asiakkailleen rajoittamattoman pääsyn saatavilla oleviin e-novelleihinsa pientä kuukausimaksua vastaan. Vielä ei siis tiedetä kuinka lukijat ja kustantajat tulevat ottamaan sen vastaan.

Monet e-kirjakustantajat  tarjoavat kirjojaan suoraan asiakkaille: kirjakauppoja ja kirjastoja ei tarvita esimerkiksi romanttiseen kirjallisuuteen erikoistuneen F+W Median  ja sen asiakkaiden välissä.

Kirjakauppa Kobo on kokeillut monia erilaisia palveluja, vuonna 2009 se kokeili e-kirjamyyntiä asiakkailleen: mainoksin tuettuja teoksia pystyi lukemaan ainoastaan verkossa ja ne ostettiin luvuittain. Tuollaisenaan kauppa ei kannattanut, mutta tuon suuntainen tulevaisuus näyttää Kobonkin johtajasta todennäköiseltä. 

Toistaiseksi englanninkielisessäkään maailmassa ei osata arvioida kuinka ihmiset ottavat omakseen kuukausimaksut ja Read Petiten: keskivertolukija ei välttämättä saa luettua paria romaania enempää kuukaudessa. Netflixin elokuviin ja tv-sarjoihin ja Spotifyn musiikkiin käytetään moninkertaisesti aikaa, joten niihin ollaan valmiimpia sijoittamaan rahaa.

Ne jotka lukevat, saattavat kuitenkin ottaa palvelun omakseen ja siirtyä pikkuhiljaa kokonaan e-kirjoihin. Suomi on pieni kielialue ja meillä ollaan vielä kaukana tämänkaltaisesta kehityksestä. Markkinat kuitenkin muuttuvat koko ajan, esimerkiksi Legimillä on Puolassa jo oma versionsa Read Petitestä.

Mervi Hietanen