Soili Hämäläisen blogi

Kirjajulkkareissa Werstaalla 9.2.2013 - EKF 2013:

ekf_ja_kirjoja_042.jpg

Tampereen Finlaysonin alue hyrisi lauantaina 9.2. elävää kirjallisuutta. Juha Sirolta ja Kirsti Kuroselta on molemmilta juuri ilmestynyt uudet kiinnostavat teokset ja kävin kuuntelemassa, mitä kirjailijat uusista töistään kertoivat. Kirjailija Maria Syvälä haastatteli tekijöitä Werstaalla, ja kiinnostavan keskustelun innoittamana molemmat teokset nousevat ehdottomasti kevään lukulistalle.

Maailman keksi on mennyt muruiksi

Juha Siro viettää oikeastaan 15-vuotistaiteilijajuhlaansa tänä vuonna. Monipuolisen kirjailijan tuotannossa on sekä runoja että proosaa. Uusin vastajulkaistu Babel - Tampereen runot (Palladium Kirjat) on 365 tekstin kokonaisuus, jossa Siro käsittelee kiinnostavasti aikaa ja paikkaa. Hän sanoi Tampereen olevan yhtä lailla maailman napa, kuin mikä hyvänsä paikka nykyään on.

Runossa 14 mennyt ja nykyisyys kohtaavat. Saman voi saavuttaa missä vain, mutta tässä ollaan Tampereella:

Kulkiessaan tanssitunnille
tyttö astuu puuvillatehtaan portista
ja huomaa ensimmäisen kerran haavoja tehtaan punatiiliseinässä
luotien viilloksia ja reikiä

Nykyajan informaatiotulva on hengästyttävä, mutta toisaalta sen suurempaa maailmaa ei ole olemassa, kuin mikä mahtuu yhden ihmisen pään sisään. Toisaalta maailma sirpaloituu, mutta toisaalta maailman rajat pyrkivät yhä ahtaammiksi, jokainen meistä on omassa ajassaan ja paikassaan sen keskipisteessä. Internet tuo jokaisen kotiin kaiken, koko maailma on yhden klikkauksen päässä.

Babelin kirjoittaminen kesti  puolitoista vuotta. Tekstien innoituksina ja lähteinä saattoivat olla Facebook, päivän sanomalehdet, sähköpostiviestit ja toisten kirjailijoiden tekstit. Runot käyvät vuoropuhelua ajassa ja paikassa. Runoteoksen perusidea on kiehtova, pienet ja suuret asiat yhdistyvät niissä samalla tavalla kuin ne yhdistyvät ihmisen päässä.

Tähän runoon ihastuin ensi kohtaamisella:

Runo 227:

Rakastanut aina paperinukkeja
vanhoja valokuva-albumeita ja satuja
erityisesti tarinaa pienestä merenneidosta
ehkä turhan tunteellinen siili
laulun tyttö jolla on kutonen laulussa ja
taipumus sekoittaa vuosia sitten sattuneet asiat
kosittu syksyn sateessa auton etupenkillä
päätetty etukäteen jostain elämän kestävästä
jälkeenpäin samana iltana juotu yhdessä
pullo pyhitettyä viiniä.

Siron kotisivuihin ja blogiin kannattaa tutustua.

Tässä hetkessä on kaikki aika

Kirsti Kuronen on kirjoittanut paljon. Lasten- ja nuortenkirjailijan ensimmäinen aikuisten kirja Ammeiden aika (Robustos) on Kurosen mukaan kaihonaivistinen melodraama.  Teoksen päähenkilö on Iiris Klingsten. Hän on perheellinen 47-vuotias nainen, joka on jo parin vuoden ajan sairastanut syöpää. Nyt näyttää siltä, että aikaa on jäljellä hyvin vähän ja kuolema on lähellä.


Sairauden ja kuoleman läsnäolo eivät tee kirjasta synkkää tai ahdistavaa. Kuolema on läsnä, mutta se on arkinen, kepeä ja jopa lohdullinen.

Alitajuinen ja sanomaton nousevat kirjassa esille. Äiti suree sitä, ettei tule koskaan tietämään kuinka lapset elämänsä elävät ja ettei tule näkemään sitä, millaisia valintoja he tulevat tekemään. Iiris kuvittelee tulevan, hän tietää mitä tapahtuu, mitä voi tapahtua ja se saa riittää.

Olen pitänyt Kurosen aiemmista kirjoista hyvin paljon. Hän osaa kirjoittaa nuorille ja lapsille, ja kirjoissa on tasoja aikuisenkin lukea. Esimerkiksi Topelius-palkittu, herkkä Piruettiystävyys sopii kaikenikäisille lukijoille. Odotan innolla, että saan Iiriksen tarinan luettavakseni.

Myös Kirsti Kuronen kirjoittaa omaa blogia.

Kustantajan vaihtaminen on luonnollista

Sekä Juha Siron että Kirsti Kurosen uuden kirjan julkaisi pieni kustantaja. Siron aiemmat kirjat ovat tulleet Likeltä, Babelin julkaisi Palladium Kirjat. Kirsti Kuronen on kirjoittanut Karistolle, Iiriksen tarinan julkaisee Robustos. Miksi paljon kirjoittanut kirjailija vaihtaa kustantajaa? Suurten kustantajien hegemonia on murtumassa ja elämme uusia aikoja. Pieniltä kustantajilta tulee nykyään paljon laadukasta ja kiinnostavaa kirjallisuutta. Niiden markkinointi ja näkyvyys kirjakaupoissa on tietysti asia erikseen. Lukijoilla voi olla hankaluuksia löytää pienempien kustantajien laadukasta kirjallisuutta.

Juha Siro pitää luonnollisena sitä, että kirjailija voi nykyään julkaista kirjojaan monta eri reittiä. Like ei ole kiinnostunut runoista, joten on luontevaa julkaista niitä toista kautta. Pienen kustantamon etuina kirjailijat näkivät joustavuuden ja mutkattomuuden. Tekijän toiveita kuunnellaan ja työhön paneutuu tarvittaessa useita kustannustoimittajia. Myös aikataulut ovat notkeampia ja kirjaIijan ääni kuuluu näin lopullisessa työssä ehkä paremmin.

Mervi Hietanen