Soili Hämäläisen blogi

Kirjasampo: uusia polkuja, vanhoja aarteita (24.1.2013)

kirjasampo_logo_musta.pngOlen yrittänyt kirjoittaa Lukupiirit-sivulle juttua Kirjasammosta jo pari viikkoa. Se on edistynyt kovin hitaasti. Uppoan verkkopalvelun sivuille ja ajelehdin siellä paikasta toiseen. Mistä kirjasta onkaan tämänkertainen sitaatti? Ihana hykerrys kun keksin sen tänään melkein heti, vaikka Katuojan vettä -teoksen lukemisesta onkin aikaa toistakymmentä vuotta!

Millaisia hauskoja kirjahyllyjä sivulla on tällä kertaa esillä? Vai tutkisinko eri maakuntien kirjailijoita? Miten löydän uutta luettavaa? Lukisinko kirjoja, joiden aiheena on äitiys, laiton maahanmuutto, Pariisi, tai jotka sijoittuvat 60-luvulle? Entä jos etsin novellikokoelmia, tai kaipaan kirjoja, joista on tehty elokuva? Iloisia kirjoja? Urheiluaiheista luettavaa? Muisteletko kauan sitten lukemaasi teosta, josta et saa mieleesi muuta kuin päähenkilön nimen?

Kirjasampo on kirjanystävän verkkopalvelu. Sieltä löydät kirjailijoita, teoksia ja muuta kiinnostavaa kirjallisuudesta sekä suomeksi että ruotsiksi. Voit koota kirjahyllyjä eri aiheista ja tutkia muiden kokoelmia. Pääset Kirjasammosta kirjastosi tietoihin, ja voit suoraan tarkistaa kirjojen saatavuuden. Teosten sisältöjä on kuvailtu tarkemmin kuin kirjastojen tietokannoissa, joten jos olet etsimässä jotakin tiettyä, pääset helposti jyvälle siitä, onko kyseessä kaipaamasi kirja. Muitakin kirjallisuuslinkkejä sivuilta löytyy runsaasti, erityisen kiinnostavia ovat kirjailijahaastattelut.

Palvelussa on huikea määrä sisältöjä: tietoja löytyy 73 000 romaanista, novellista ja runokokoelmasta ja  24 900 kirjailijasta. Kirjasammossa on myös 15 500 aikalaisarviota ja teoksia voi hakea sieltä jopa kansikuvien perusteella.

Kaikki teokset eivät ole suurten kustantajien ja tunnettujen kirjailijoiden, mukana on myös harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Harhapoluille palvelussa eksyy helposti, sillä yksi asia johtaa helposti toiseen ja kolmanteen. Kun klikkaat kiinnostavan teoksen sivuille, saat oikeaan sivupalkkiin vinkkilistan: “Katso myös nämä”. Listassa saattaa olla samankaltaisia, samaan sarjaan kuuluvia kirjoja tai samoin termein asiasanoitettuja teoksia. Etsin esimerkiksi tietoja Harri Kaasalaisesta, sain listan aikalaisrunoilijoista ja päädyin lopulta tutkimaan Mäkelän piiriä ja Kalevi Jäntin palkinnon saaneita kautta aikojen.

Kirjasampo on vuorovaikutteinen. Voit kirjautua käyttäjäksi ja kertoa lukemistasi kirjoista ja suositella niitä muille. Uusimpana ominaisuutena palvelussa on teoskohtainen keskustelu.
Verkkopalvelu on Kirjastot.fi:n ja useiden kirjastojen yhteistyön tulos. Sen tiedot täydentyvät jatkuvasti: löydät sieltä uusinta uutta, mutta myös vanhoja aarteita.

Mervi Hietanen