Soili Hämäläisen blogi

Goodreads - kirjojen ystävän apulainen netissä (20.12.2012)

Kulkeeko mukanasi rakas ja tärkeä muistivihko luetuista ja lukemattomista kirjoista? Vai oletko jo kokeillut Goodreadsiä?

Nettipalvelu on perustettu 2007.
Goodreadsin käyttäjämäärä kasvaa vauhdilla: joulukuussa 2012 siihen kuului 7,6 miljoonaa jäsentä ja kirjoja löytyi 280 miljoonaa.

goodreads.jpg

Listaa palveluun kaikki lukemasi kirjat, tai laske kuinka monta sivua tulee luettua yhden vuoden aikana. Kirjoja voi kerätä erilaisiin hyllyihin: moni kirjastolainen ja  muu työperäinen lukija käyttää Goodreadsia apunaan luettavien järjestämisessä.  Itsellänikin on siellä vinkkauskirjoja eri-ikäisille, paljon siistimmin omissa hyllyissään kuin missään muistivihoissa ikinä.  

To read -hylly on hauska keksintö. Sinne voi kerätä muistiin teoksia, joihin aikoo palata myöhemmin. Minulla on paha tapa hukata muistilappuja ja unohtaa kirjavihkoni aina väärän laukun pohjalle, mutta Goodreads on mukana kaikkialla missä on pääsy internetiin. Siitä löytyy myös älypuhelinsovelluksia, joten se on todellakin aina taskussani.

Kun on tallentanut itselleen 50 kirjaa, voit anoa kirjastonhoitajan oikeuksia. Tällöin pystyt itse luetteloimaan uusia kirjoja, viemään kansikuvia, täydentämään ja korjaamaan teostietoja.

Sivusto on englanninkielinen, mutta nimekkeitä ja eri painoksia löytyy runsaasti monilla kielillä.

Goodreads on vuorovaikutteinen palvelu. Profiilinsa pystyy yhdistämään muuhun käyttämäänsä sosiaaliseen mediaan. Voit tutkia Facebook-kavereidesi virtuaalihyllyjä ja lukuvinkkejä, kun etsit uutta luettavaa. Kirjoista kirjoitetaan arvosteluja, omia muistiinpanoja ja niille annetaan  tägitähtiä. Voit vinkata omia suosikkikirjojasi muille. Profiiliaan ei ole pakko näyttää kenellekään, jos haluaa pitää lukemisensa omana tietonaan. Omista hyllyistään kannattaa ottaa varmuuskopio aika ajoin.

Palveluun voi luoda erilaisia ryhmiä, joihin kutsutaan tuttuja. Siellä keskustellaan kirjoista, lukemisesta, kirjailijoista ja muista yhteisistä mielenkiinnon kohteista. Goodreadsista löytyy visailuja, kirjakerhoja ja erilaisia kirjalistoja.

Ystäväsi voivat suositella sinulle uutta luettavaa, mutta myös Goodreads ehdottaa sinulle samankaltaisia teoksia, joista olet pitänyt palvelussa aikaisemmin.

Muitakin samankaltaisia palveluita on olemassa, mutta esimerkiksi Library Thingin käyttöä rajoittaa se, että ilmaiseksi pystyt tallentamaan ainoastaan 200 kirjaa. Sen jälkeen Library Thing muuttuu maksulliseksi. Toisaalta sen hyvänä puolena ovat kielivalinnat, siitä löytyy myös suomenkielinen versio. Goodreadsin käyttö on ilmaista. Sivusto on mainosrahoitteinen, joten kirjapuffausta käyttäjän pitää sietää.

Jos sinulla on iPad, saat kirjan viivakoodin skannattua sen kameralla ja kirja on  näppärästi omassa hyllyssäsi yhdellä napinpainalluksella.

kaikki_mita_rakastin.jpg

Goodreadsin ydinajatuksena on tehdä lukemisesta yhteistä ja sosiaalista. Löydät entistä helpommin uutta luettavaa ja voit jakaa lukukokemuksesi muiden kanssa, riippumatta siitä missä päin maailmaa olette. Oikeaa lukupiiriä virtuaalinen palvelu ei tietenkään päihitä, mutta kirjojen ystävälle siitä on paljon iloa ja apua.

Mervi Hietanen